Lakše vraćanje dugova

Bez autora
Sep 23 2010

Privredna komora Srbije i Zajednica preduzetnika PK Srbije uspeli u zahtevima da se izmeni i dopuni Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Najvažnija izmena za preduzetnike odnosi se na redosled plaćanja zaostalih dugovanja i visine kamate koja će biti zaračunavana na dug koji ne bude plaćen u roku.Umesto dosadašnjeg načina plaćanja prema kome dužnici poreskog duga prvo izmiruju kamatu, pa troškove postupka, pa tek onda glavni dug, od 1. januara iduće godine redosled će biti drugačiji. Prvo će se izmirivati glavni dug, potom kamata, pa troškovi postupka.

Lakše vraćanje dugovaPrivredna komora Srbije i Zajednica preduzetnika PK Srbije uspeli u zahtevima da se izmeni i dopuni Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Najvažnija izmena za preduzetnike odnosi se na redosled plaćanja zaostalih dugovanja i visine kamate koja će biti zaračunavana na dug koji ne bude plaćen u roku.

Umesto dosadašnjeg načina plaćanja prema kome dužnici poreskog duga prvo izmiruju kamatu, pa troškove postupka, pa tek onda glavni dug, od 1. januara iduće godine redosled će biti drugačiji. Prvo će se izmirivati glavni dug, potom kamata, pa troškovi postupka.

Privrednici, naročito preduzetnici i vlasnici malih preduzeća i radnji, tražili su ovakav način namirivanja dugovanja jer sa smanjenjem osnovnog duga smanjuje se i kamata.

Ubuduće, kamata koja se obračunava na kašnjenje uplate poreskog duga biće niža nego što je sada. Naime, sadašnja kamata za kašnjenje uplata duga obračunavana je tako što je godišnja eskontna stopa  uvećana za 15 procentnih poena. Od 1. januara iduće godine, kamata će se obračunavati tako što će se referentna kamatna stopa uvećavati za 10 procentnih poena.

Referentna kamatna stopa od 7. septembra iznosi devet posto.

To znači da će kamate sa 24 posto koliko su iznosile na godišnjem nivou, biti smanjene na oko 19 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik